20 de jul. 2020

Milloren els salaris i la contractació indefinida dels titulats universitaris

9 de cada 10 graduats treballen 3 anys després d’haver obtingut el títol, segons l’últim estudi d’Inserció Laboral dels titulats universitaris realitzat per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), que mostra la radiografia de la situació laboral dels graduats que s’han titulat tres anys abans.
El percentatge d’ocupació es manté estable respecte al registrat el 2017, quan es va fer l’últim estudi, però els resultats del 2020 indiquen que els nous titulats treballen en millors condicions: la titulació s’ajusta més a la formació cursada i ha augmentat tant la taxa de graduats que treballa amb contractes indefinits com la dels que se situen a la franja de salaris més elevats, per sobre dels 2.000 euros mensuals bruts.
Aquesta és una de les principals conclusions de la 7ª edició de l’enquesta, realitzada durant el primer trimestre de l’any i en què han participat 14.849 titulats de les 12 universitats de Catalunya de la promoció 2015-2016.

Sous de més de 2.000 e

L’indicador que ha experimentat un creixement més important respecte el 2017 és el de la remuneració dels nous titulats. L’informe del 2020 assenyala un increment de 7 punts del percentatge de graduats que cobren més de 2.000 euros mensuals bruts, que en 3 anys ha passat del 42,9% al 50% i que converteix l’última taxa en el pic més elevat de la sèrie des del 2008.
En relació amb l’anterior edició, també ha millorat, en 6 punts, la contractació indefinida, amb un creixement del 49,9% al 56%.

Diferències entre àmbits

El retrat, però, presenta moltes diferències en funció de l’àrea a la qual està adscrita la titulació: l’àmbit d’Enginyeria i Arquitectura és, amb diferència, el que registra els millors indicadors (75% de salaris a la franja alta i 72% de contractes indefinits).
En l’apartat d’ingressos, els altres àmbits queden molt lluny d’aquest percentatge: la taxa dels que guanyen més de 2.000 euros anuals bruts és del 48% a Ciències Experimentals, 43% a Salut, 41% a Ciències Socials i 26% a Humanitats.
Pel que fa al percentatge de contractes indefinits, l’àmbit de Ciències de la Salut se situa a la cua (43%), seguit del d’Humanitats (46%), Ciències Experimentals (47%) i Ciències Socials (57%).

El vincle de la feina amb el títol

Un altre indicador que permet visualitzar la qualitat de l’ocupació és la vinculació de la feina amb la titulació cursada. També aquí hi ha hagut una evolució positiva: segons l’enquesta del 2020, el 87% dels titulats que treballen fan funcions de nivell universitari i tres de cada quatre, el 74,6%, realitzen una feina específica de la titulació. Els dos indicadors milloren respecte a l’edició passada, quan els percentatges se situaven en el 83% i el 70% respectivament.
Malgrat que tant l’ocupació com l’adequació als estudis de la feina han millorat en tots els àmbits de coneixement, novament però, el retrat és desigual.  Així, les taxes d’ocupació oscil·len entre el 93% dels estudis d’Enginyeria i Arquitectura o el 92% de Ciències de la Salut, i el 82% dels d’Humanitats.

Feines específiques

Pel que fa a realització de feines específiques de la titulació, el rànquing l’encapçalen els estudis de Salut, amb un 85% d’adequació, seguit dels d’Enginyeria i Arquitectura i els de Ciències Socials (75% en els dos àmbits), Ciències Experimentals (68%) i Humanitats (53%).

1 de juny 2020

Les professions mes demandades i amb major sou de Catalunya

Mitjançant una taula interactiva, la Cambra de comerç de Barcelona dóna a conèixer quines són les professions amb major demanda i els nivells salarials de cada una d’elles.
 
Els resultats d’aquesta taula mostren tant la situació dels graus universitaris com dels cicles d’FP, i són fruit d’una anàlisi de gairebé 300.000 ofertes laborals a partir de dades d’InfoJobs. 

Enllaç AQUÍ

25 de maig 2020

Informació sobre les Beques IQS

Donada la situació tan excepcional des de l'IQS informen que han adaptat la Beca a l’Excel.lència Acadèmica, de manera que el criteri passa a ser que hi poden accedir tots aquells alumnes amb una nota de Batxillerat superior a 8,5 sobre 10, sense computar-se, per a res, la qualificació de selectivitat.
Podeu consultar aquí les bases de la Beca Excel.lència i de la Beca Ajut Familiar.

29 de maig JPO virtual de la UPC

Amb la suspensió de les activitats presencials per la pandèmia del coronavirus (COVID-19), us informem que la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha programat un conjunt de sessions informatives virtuals orientades a donar a conèixer la seva oferta d’estudis de grau.

Al web de la UPC trobareu les dates, els horaris i els formularis d’inscripció per participar en les diferents sessions informatives virtuals programades per les escoles i facultats de la UPC. El proper 29 de maig tindrà lloc una nova sessió conjunta virtual.

Webinar "És l'hora de triar #TIC!" 28 de maig a les 18 h.

Si l’any que ve comences la Universitat i t’interessen els estudis d’enginyeria, no et pots perdre, el proper dijous 28 de maig, a les 18 h, el webinar "És l'hora de triar #TIC!", en què participarà la directora de l’Escola Superior Politècnica del TecnoCampus, Ester Bernadó, juntament amb altres experts del sector, i que compta amb el suport d'Oracle4Girls.

Hi participaran els principals actors de les universitats i escoles universitàries, en un diàleg obert amb els participants que es podrà allargar més enllà de la sessió.

22 de maig 2020

Graus relacionats amb l'alimentació. Una sortida amb sous alts.


Dos graus universitaris monopolitzen la formació d’especialistes en alimentació des de la vessant de les Ciències de la Salut: Nutrició Humana i Dietètica i Ciència i Tecnologia dels Aliments. Des de les facultats de Farmàcia, Medicina, Ciències de la Salut o Veterinària, sis universitats ofereixen algun d’aquests graus. La Universitat de Barcelona (UB) i la de Lleida (UdL) els oferten tots dos. La UdL és l’única que ha adscrit els estudis de Ciència i Tecnologia dels Aliments a la branca de coneixement de Ciències i els imparteix des de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària.

Lleida és l’únic indret on els estudis de Nutrició es poden simultaniejar des del primer any amb els de Fisioteràpia, la qual cosa possibilita obtenir el títol en cinc anys. La UB fa el mateix amb Farmàcia, una fórmula que té una durada teòrica de sis anys. Blanquerna (Universitat Ramon Llull) permet combinar-los amb Fisioteràpia, Farmàcia, Infermeria i Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE), però a partir del segon any dels estudis.
  
Matèries que ponderen
Les assignatures que proporcionen un plus de puntuació a la fase específica de la Selectivitat als estudiants que volen accedir als graus de Nutrició –centrats en l’estudi de les necessitats fisiològiques i les situacions patològiques derivades de la ingesta d’aliments– i Ciència i Tecnologia dels Aliments –focalitzats en la gestió, producció i control alimentari i la investigació i creació de nous productes– són gairebé les mateixes: Biologia, Física i Química ponderen un 0,2 en els dos casos;  Matemàtiques un 0,1 a Nutrició i un 0,2 a Ciències i Tecnologies dels Aliments,  i Tecnologia Industrial un 0,1 en aquests últims estudis.

Les enginyeries alimentàries
Hi ha un segon grup de titulacions universitàries vinculades als aliments: les enginyeries. El campus de Castelldefels de la Politècnica (UPC) en programa dues: Enginyeria Alimentària i Enginyeria en Ciències Agronòmiques; la Rovira i Virgili (URV) de Tarragona n’oferta tres, Enginyeria de Processos Alimentaris, Tècniques de Bioprocessos Alimentaris (de tres anys de durada), i el doble títol d’Enginyeria Química + Tècniques de Bioprocessos Alimentaris; la UdL imparteix Enginyeria Agrària i Alimentària, i la Universitat de Girona (UdG), Enginyeria Agroalimentària.

Sous alts
L’oferta, concentrada en aquestes quatre universitats públiques, suma unes 250 places, de les quals aquest curs se n’han omplert 210. Els sous dels titulats de la major part d’aquestes enginyeries superen els 2.000 euros mensuals bruts tres anys després d’haver-se graduat, segons l’Agència per a la Qualitat Universitària (AQU), o sigui, es troben a la franja alta de les remuneracions del col·lectiu de nous titulats.


Títols híbrids
A banda, la carta dels estudis relacionats amb l’alimentació inclou tres títols híbrids, en el sentit que resulta més difícil encabir-los en les dues classificacions anteriors: Innovació i Seguretat Alimentària (UdG), estrenat el 2014; Enologia, impartit en solitari per la URV, i Ciències Culinàries i Gastronòmiques, un grau interuniversitari en què participen la UB – a través d’un dels seus centres adscrits (CETT) i de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació-, i la UPC (Escola Superior d’Agricultura).

20 de maig 2020

Canal Universitats estrenarà un itinerari de resolució de dubtes freqüents i un xatbot per informar sobre el calendari i les notes de tall de la PAU

  • El Consell Interuniversitari de Catalunya presenta, des d’avui, a la Fira Campus Virtual l’oferta de titulacions universitàries per al curs vinent 
  • La Fira Campus Virtual, organitzada per Fira Barcelona, substitueix els salons de l’Ensenyament i Futura suspesos al març arran de la COVID19
El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) –adscrit a la secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement– participa, des d’avui, a l’edició virtual dels salons de l’Ensenyament i Futura que, excepcionalment, substitueix els que s’havien d’haver celebrat presencialment al març i es van suspendre arran de la pandèmia causada per la COVID19. Fins aquest diumenge, aquestes dues cites coincidiran enla plataforma online Fira Campus Virtual, que serà accessible des de qualsevol dispositiu, ja sigui ordinador, mòbil o tauleta.