Missió 2: Primeres decisions (ESO)

Està molt bé aturar-se a pensar sobre com som i què ens agrada (és imprescindible, de fet), però els zombis encara ens persegueixen. Prendre decisions no és gens fàcil, i encara ho és menys si mai heu hagut de prendre decisions importants.

Segurament una de les primeres decisions importants que heu hagut de prendre en l'àmbit acadèmic és la tria de les matèries optatives a l'ESO. Com ho heu fet? Creieu que heu decidit amb criteri? Quins elements heu tingut en compte? Heu pensat en què voldreu fer després de l'ESO? Aquesta és la gran pregunta per esquivar la primera onada de zombis desorientats.

I després de l'ESO, què? 

La resposta hauria de ser fàcil: seguir estudiant. Encara que a partir dels 16 anys ja podeu treballar legalment, com deia aquell activista anti apartheid que s'acabaria convertint en president de Sud-àfrica: "l'educació és l'arma més poderosa".


I no és que ens ho inventem nosaltres, és que si seguiu estudiant després de l'ESO, teniu moltes més possibilitats d'aconseguir els objectius que us proposeu al llarg de la vida, tant en l'àmbit personal com el professional.


Ara bé, a l'hora de decidir quins estudis seguireu cursant és important tenir en compte totes les possibilitats. El pròxim moviment requerirà un esforç gran perquè haurem de pensar en el futur a curt i llarg termini i això no és gens fàcil.

Comencem pel llarg termini: no sabem exactament com canviaran els oficis i les professions en el futur (fa tres anys ens deien que les habilitats laborals de 2020 serien així), però ens podem fer una bona idea de com són ara per mirar de traçar un itinerari a seguir:


 Heu trobat alguna professió que us cridi l'atenció? Anoteu-la a la llibreta, que no se'ns escapi.

Ara ens tocarà pensar a curt termini: si heu trobat alguna professió del vostre interès, busqueu els estudis que s'han de cursar per exercir-la. Si no n'heu trobat cap, exploreu les possibilitats formatives que teniu de cara al curs vinent. També podrem veure fàcilment les opcions que tenim en aquest mapa del sistema educatiu (cliqueu-hi per accedir a la versió enriquida):


 Arribats a aquest punt, no val la pena perdre més el temps en allò que no us interessa perquè els zombis ens apressen: